LGUVO prisiminė Baltijos kelią

Lietuvai minint Baltijos kelio 30-metį, kada nuo Gedimino bokšto link Ukmergės plento Vilniuje rugpjūčio 23 d. nusidriekė gyva grandinė „Baltijos kelias – tai mes“, vienas kitam ir šalia esantiems rankas taip pat ištiesė Lietuvių, gyvenusių užsienyje, visuomeninės organizacijos (LGUVO) „Sugrįžus“ nariai ir jų draugai bei artimieji.

Vieni iš jų prisiminė, kaip rinkosi ir dalyvavo visų trijų Baltijos valstybių 1989 m. rugpjūčio 23-iąją žmonių nutiestoje grandinėje nuo Vilniaus Gedimino bokšto iki Talino Tompėjos bokšto, kiti – kartu parodė, kad istorija yra svarbi ir dabar. Visi dalyviai buvo pasipuošę trispalvėmis, Lietuvos valstybės ir istorine vėliavomis. „Kaip prieš 30-metį, taip ir dabar susirinkome. Jau nebėra svarbu, kurioje šalyje esame šalia vienas kito… Visuomet išlieka svarbiausia, kada ranką tiesiame savo tautiečiui – lietuviui!“, – sakė dalyviai.

Prieš 80 metų, 1939 m. rugpjūčio 23 d., Vokietijos ir Sovietų Sąjungos atstovams vykdant savo vadų, Hitlerio ir Stalino, nurodymus, pasirašyta sutartis, vadinamasis Ribentropo-Molotovo paktas. Baltijos šalys prarado nepriklausomybę – jos buvo ištrintos iš pasaulio žemėlapio, o šalių demokratinė vystymosi raida buvo sustabdyta 50 metų.

Prieš 30 metų, 1989 m. rugpjūčio 23-iąją, minint šios sukakties 50-metį, į gyvą 620 kilometrų nusidriekusią grandinę sustoję Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonės priminė visam pasauliui niekada nepamirštą siekį būti laisviems patiems kurti savo valstybes.

2009 m. Baltijos kelias buvo įrašytas į UNESCO tarptautinį registrą „Pasaulio atmintis“.

Renginio akimirkos >>>